ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BLOCKCHAIN

«Η τεχνολογία Blockchain είναι μια νέα τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται ως μια «αλυσίδα» δεδομένων σε ψηφιακή πλατφόρμα επίλυσης αλγορίθμων, μη δυνατόν να τροποποιηθεί το ιστορικό της και η οποία έχει μια διανεμημένη σειρά δεδομένων, ομαδοποιημένων σε «χρονικά» αριθμημένα «τμήματα» ή αλλιώς «συστοιχίες», τα blocks.

Μια πλατφόρμα Blockchain μπορεί να είναι ανοιχτή-δημόσια, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας, κλειστή την οποία μπορεί να έχει φτιάξει π.χ. μια εταιρεία για την επικοινωνία του προσωπικού της ή τις ενδωεταιρικές της συναλλαγές, και μεικτή στην οποία κάποιες συναλλαγές και στοιχεία να μπορούν να είναι προσβάσιμα και ορατά από όλους και κάποια όχι, αναλόγως του σκοπού που εξυπηρετείται.

Στα ελληνικά ο αγγλικός όρος Blockchain αποδίδεται ποικιλοτρόπως, ως «αλυσίδα μπλοκ» ή «μπλοκ αλυσίδας», «αλυσίδα συστοιχιών», «τεχνολογία κατανεμημένης εγγραφής», «αλυσίδα ομάδων συναλλαγών» ή «αλυσίδα κοινοποιήσεων».

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλήθος τομέων της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως ενδεικτικά και μόνο: η καταμέτρηση ψήφων, η Παιδεία, η Υγεία, η Ναυτιλία, η αλυσίδα τροφοδοσίας καταστημάτων, η διαφύλαξη και διαφάνεια ιστορικών, πολιτιστικών, δημοσιονομικών, ιατρικών και άλλων αρχείων, το Κτηματολόγιο, η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα κοινωνικά δίκτυα, ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, ο κατασκευαστικός κλάδος, η ειδησεογραφική διαφάνεια κ.α.

Μια πλατφόρμα Blockchain έχει παρομοιαστεί και με αρχείο ληξιαρχείου.
Πρόκειται για ένα δημόσιο ψηφιακό ληξιαρχείο (λογιστικό βιβλίο – αρχείο – μητρώο) που έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να είναι αδιαπέραστο από τους hackers. Παρόλο που χρησιμοποιείται κυρίως ως τρόπος παρακολούθησης και επαλήθευσης των νομισματικών συναλλαγών, μπορεί επίσης να εντοπίζει και να ελέγχει σχεδόν οποιοδήποτε είδος δεδομένων, καθιστώντας την μια απίστευτα ασφαλή πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολόκληρο το διαδίκτυο.

Κάθε χρονολογική αλλαγή στο ληξιαρχείο αυτό και τα βιβλία του αναφέρεται ως block (μπλοκ), ενώ μια μεγαλύτερη σειρά αλλαγών ονομάζεται αλυσίδα, Blockchain.

Αυτό που κάνει το blockchain τόσο ασφαλές είναι ο αποκεντρωμένος και χωρίς έδρα χαρακτήρας του (decentralized). Δεν υπάρχει σε κανένα διακομιστή ένα κυρίαρχο ληξιαρχείο με τα βιβλία του (Master Ledger). Αντιθέτως, υπάρχει στον υπολογιστή του καθενός ταυτόχρονα! Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ενημερώνεται με νέες πληροφορίες, κάθε υπολογιστής που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, πρέπει να συμφωνεί ότι η αλλαγή είναι έγκυρη.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ήθελε να παραποιήσει τα αρχεία στην αλυσίδα blockchain, θα χρειαζόταν να «μπει» (hack) σε κάθε έναν από αυτούς τους υπολογιστές ταυτόχρονα, σε αντίθεση με μια εισβολή στην ενιαία κεντρική (centralized) βάση δεδομένων του κεντρικού ληξιαρχείο που δεν υπάρχει γιατί λειτουργεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά αντίτυπα σε όλους του υπολογιστές.

Ο καθένας έχει πρόσβαση στο βιβλίο ανά πάσα στιγμή, αλλά χωρίς χαρακτηριστικά αναγνώρισης.

Το blockchain μπορεί να ελέγξει με ασφάλεια τις συναλλαγές μεταξύ δύο μερών ενώ μειώνει αποτελεσματικά την ανάγκη για μεσάζοντα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να μεταφέρετε χρήματα. Παραδοσιακά, αυτή η μεταφορά θα είχε πραγματοποιηθεί μέσω της τράπεζας. Η τράπεζά σας μιλάει στην τράπεζά του παραλήπτη και τα χρήματα μετακινούνται.

Το Blockchain θα επαληθεύσει την ίδια συναλλαγή απλά και μόνο με βάση τον τρόπο λειτουργίας του. Επειδή πρέπει να «εγκριθεί» από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το συγκεκριμένο blockchain, δεν χρειάζεται να επέμβει καμιά τράπεζα (εκτός και αν θέλετε να μετατρέψετε το Bitcoin σε άλλο νόμισμα).

Επειδή η λειτουργία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος μεταφοράς δεδομένων, ο Tim BernersLee, ο άνθρωπος που δημιούργησε το πραγματικό διαδίκτυο, θεωρεί ότι το blockchain έχει τη δυνατότητα να διαταράξει ολόκληρο τον online κόσμο, λειτουργώντας ως βάση για ένα πραγματικά πιο ιδιωτικό και αποκεντρωμένο Διαδίκτυο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BITCOIN

Το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που εμφανίστηκε αποτελώντας ένα συναινετικό δίκτυο βασιζόμενο στην τεχνολογία Blockchain που παρέχει τη δυνατότητα ενός νέου συστήματος πληρωμών μέσω μιας ψηφιακής μορφής χρημάτων. Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες.

Με όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας να αποδέχονται το Bitcoin, ως συναλλακτικό μέσο, μαζί με το τεράστιο εταιρικό ενδιαφέρον στην τεχνολογία blockchain, είναι απλώς θέμα χρόνου η εμφάνιση και η καθιέρωσή του στη ζωή μας.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ BLOCKCHAIN

Οι προκλήσεις για την νομική επιστήμη από την εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain είναι πολλές και θα χρειαστούν νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για να αντιμετωπιστούν.

Κρυπτονομίσματα και η νομική τους αντιμετώπιση από διάφορα κράτη

Ο ορισμός και νομικός χαρακτηρισμός κάθε στοιχείου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η νομική επιστήμη να το αξιολογήσει και να το κατατάξει στο αντίστοιχο σύνολο κανόνων δικαίου. Ο όρος νόμισμα δεν εξυπακούεται ότι ένα κρυπτονόμισμα έχει όλες τις ιδιότητες, λειτουργίες, τα χαρακτηριστικά και εντέλει την νομική αντιμετώπιση ενός κλασσικού νομίσματος (FIAT) και υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένες προσεγγίσεις για τον νομικό χαρακτηρισμό των κρυπτονομισμάτων.

Ένα ανοιχτό σύστημα blockchain προβλέπει την δημιουργία tokens (-μάρκα- το ether πχ είναι για την πλατφόρμα του ethereum) τα οποία tokens είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή κάποιoυ στην πλατφόρμα. Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση της πλατφόρμας αυτής ή να συνομολογήσει την εκπλήρωση ενός έξυπνου συμβολαίου, ή να διεξάγει μια συναλλαγή θα πρέπει να διαθέτει tokens της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Κρυπτονομίσματα

Γίνεται αντιληπτό ότι η φύση και η λειτουργία των κρυπτονομισμάτων προσομοιάζει πιο πολύ σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία παρά σε νόμισμα. Η αξία αυτών των στοιχείων είναι συνδεδεμένη και υφίσταται μόνο μέσα στο σύστημα λειτουργίας της εκάστοτε πλατφόρμας και συστήματος Blockchain. O καθορισμός της αξίας εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις λειτουργικές δυνατότητες, τους σκοπούς χρήσης αλλά και από τη φήμη και την αξιοπιστία που έχει το κρυπτονόμισμα ανάμεσα στις κοινότητες του χώρου των κρυπτονομισμάτων.

Για να καταλάβει κανείς την κεντρικής σημασίας έννοια των tokens και της λειτουργίας τους θα πρέπει να παρακολουθήσει τη διαδικασία της έκδοσής τους μέσω του Initial Coin Offering (ICO). Μια εταιρεία προκειμένου να βρει έσοδα εκδίδει με το αποκεντρωμένο σύστημα της τεχνολογίας blockchain τα tokens συνδέοντας τα με υπηρεσίες που αυτή θα παρέχει. Την επιτυχή ή όχι πορεία των υπηρεσιών της εταιρείας παρακολουθεί και η αξία των tokens της.

Η.Π.Α.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. (SEC), ερχόμενη αντιμέτωπη με μία υπόθεση έκδοσης tokens μέσω της πλατφόρμας του Ethereum έκρινε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κινητές αξίες και συνεπώς η διάθεσή τους διέπεται από την αντίστοιχη νομοθεσία.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 κατατέθηκε νομοσχέδιο – και το οποίο αργότερα έγινε νόμος – στην πολιτεία του Wyoming των Η.Π.Α. το οποίο περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα μεταξύ ενός καταλόγου άλλων άυλων στοιχείων τα οποία «απαλλάσσονται από τη φορολογία των περιουσιακών στοιχείων» ορίζοντας τα κρυπτονομίσματα ως «οποιοδήποτε είδος ψηφιακής αναπαράστασης αξίας η οποία 1.) χρησιμοποιείται ως μέσο ανταλλαγής, λογιστικής μονάδας ή αποθετικής αξίας και 2.) δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο χρήμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Μόλις λίγες ημέρες πριν, η Γερουσία της πολιτείας της Arizona είχε περάσει νομοσχέδιο που κάνει δεκτή την πληρωμή φόρου εισοδήματος σε Bitcoin και ορισμένα altcoins.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Την αποδοχή δε του Bitcoin για πληρωμή δημοτικών τελών και φόρων (έως του ποσού των 250 CHF) εφαρμόζουν ήδη πόλεις και καντόνια της Ελβετίας, (Zug, Chiasso) ενώ η Εποπτική Αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς της χώρας (FINMA), στις 16 Φεβρουαρίου 2018 ανακοίνωσε δέσμη κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας περί χρηματοπιστωτικών αγορών στη ρύθμιση των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (ICO). Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της FINMA, η δημιουργία των κατευθυντήριων γραμμών προκλήθηκε από έναν αυξανόμενο αριθμό ICO που διεξάγονται στην Ελβετία, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμιστούν, σημειώνοντας ότι  «ο χρόνος είναι σημαντικός δεδομένης της δυναμικής αγοράς και του υψηλού επιπέδου ζήτησης». Ιδιαίτερη σημασία έχει η απόφαση της FINMA να κατηγοριοποιήσει τις μάρκες ICO (tokens) σε τρεις κατηγορίες: μάρκες πληρωμής (payment), μάρκες χρησιμότητας (utility) και μάρκες περιουσιακών στοιχείων (assets) δείχνοντας πόσο ξεχωριστή χρήση αλλά και νομική αντιμετώπιση μπορεί να έχει ένα κρυπτονόμισμα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο ερμηνείας της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ περί Φ.Π.Α. έκρινε ότι το bitcoin, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενσώματο αγαθό κατά την έννοια του άρθρου 14 της οδηγίας περί ΦΠΑ, διότι έχει ως αποκλειστικό σκοπό να αποτελέσει μέσο πληρωμής καθώς και ότι η ανταλλαγή παραδοσιακών νομισμάτων έναντι bitcoins απαλλάσσεται από τον Φ.Π.Α.

Σύμφωνα πάλι με το Δικαστήριο της Ε.Ε. οι πράξεις που αφορούν μη συμβατικά νομίσματα, δηλαδή νομίσματα που δεν αποτελούν εκ του νόμου μέσα πληρωμής σε μία ή περισσότερες χώρες, είναι χρηματοπιστωτικές πράξεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω μη συμβατικά νομίσματα γίνονται δεκτά από τους συναλλασσόμενους ως εναλλακτικό, σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα, μέσο πληρωμής και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως μέσα πληρωμής. Χρήζει επίσης σημείωσης ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Σουηδίας το οποίο είχε προσφύγει με παραπομπή του στο Δικαστήριο της Ε.Ε. στη συγκεκριμένη υπόθεση θεώρησε ότι η διεύθυνση bitcoin [το δημόσιο κλειδί ενός χρήστη δηλαδή] μπορεί να συγκριθεί με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έκθεσή της που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, δεν θεωρεί τα ψηφιακά νομίσματα, τύπου Bitcoin ως χρήμα, όπως το ορίζει η οικονομική και νομική επιστήμη αλλά χαρακτήρισε τα εν λόγω νομίσματα ως «μία ψηφιακή αποτύπωση αξίας, η οποία δεν εκδίδεται από μία κεντρική τράπεζα, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ένα ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική του – παραδοσιακού – χρήματος.Για την ΕΚΤ, η υφιστάμενη ρύθμιση που ισχύει για τον παραδοσιακό οικονομικό τομέα δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχουν τα παραδοσιακά οικονομικά μέρη, και κατηγοριοποιεί το bitcoin ως «μετατρέψιμο αποκεντρωμένο εικονικό νόμισμα».

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον Φεβρουάριο του 2018 το Παρατηρητήριο της ΕΕ για το Blockchain με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Παρατηρητήριο θα επισημάνει τις βασικές εξελίξεις της τεχνολογίας blockchain προωθώντας τις στους ευρωπαίους θεσμούς διαμόρφωσης πολιτικής. Στις 17.05.2018 ψηφίστηκε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας του Ευρωκοινοβουλίου με σχεδόν απόλυτη αποδοχή (52 υπέρ και 1 κατά) νομοθετική πρόταση για υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα επενδυτικά οχήματα βασισμένα στο blockchain, όπως τα ICOs, καθώς και πρόταση προς την ΕΚΤ να δημιουργήσει πλαίσιο που θα ενσωματώνει στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης τα κρυπτονομίσματα.

Δίκαιο προστασίας καταναλωτή

Η κυριότερη μέχρι σήμερα εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain, που είναι τα κρυπτονομίσματα, θέτουν μια σειρά από προβληματισμούς για τους καταναλωτές εμπεριέχοντας κινδύνους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται όπως:

Δίκαιο προστασίας καταναλωτή
  • Προσωπικά δεδομένα. Η πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η καταχώρηση και επεξεργασία τους από τη νέα αυτή τεχνολογία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ύστερα από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για την προστασία τους (GDPR). Ο τρόπος καταχώρησης και αποθήκευσης των δεδομένων, το ποιος θα είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας, το δικαίωμα πρόσβασης, ενημέρωσης και φορητότητας των υποκειμένων προσωπικών δεδομένων είναι ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων. Αυτές οι απαντήσεις είναι δύσκολο να δοθούν με τα σημερινά εργαλεία όταν δεν υπάρχει μια κεντρική βάση δεδομένων αλλά πολλές που τηρούνται ταυτόχρονα σε χιλιάδες αντίτυπα και από τις οποίες είναι αδύνατον να τροποποιηθούν και να αφαιρεθούν δεδομένα.

  • Αδιαφάνεια ως προς τον τρόπο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων, λόγω του δυσνόητου χαρακτήρα των τεχνικών λεπτομερειών τους και της μη διαθέσιμης πληροφόρησης με κίνδυνο την επενδυτική απάτη.

  • Ασάφεια του νομικού καθεστώς των κρυπτονομισμάτων. Η μη ύπαρξη νομικών ρυθμίσεων και κατηγοριοποίησης της ποικιλομορφίας των νέων αυτών συναλλακτικών μορφών και μέσων σε εποπτεύουσες αρχές καθιστά δικαιώματα των καταναλωτών μη εφαρμόσιμα στην περίπτωσή τους. Ρυθμίσεις εγγυήσεων ή επιστροφής και εξαργύρωσης δεν βρίσκουν ακόμα εφαρμογή λόγω της μη νομοθετικής πρόβλεψης.

Έξυπνα συμβόλαια

Η εξάρτηση της αυτόματης επέλευσης των συμφωνηθέντων μιας συμφωνίας ή ενός συμβολαίου από μια γλώσσα προγραμματισμού και τους αλγορίθμους της τεχνολογίας του blockchain προκαλεί δέος και ταυτόχρονα ηθικά και νομικά διλήμματα. Η ταχύτητα και η υπέρβαση της αβεβαιότητας σχετικά με την ερμηνεία των όρων ενός έξυπνου συμβολαίου έχει και την άλλη πλευρά του νομίσματος που ακούει στην πιθανότητα κατά το στάδιο της εκτέλεσης να ενεργοποιηθούν αυστηροί όροι αυτόματης εκπλήρωσης των συνεπειών σε βάρος του μέρους που δεν έχει συμμορφωθεί.

Ο δε διασυνοριακός χαρακτήρας των συναλλαγών σε μία πλατφόρμα blockchain, βάζει το θέμα της λεπτομερειακής εξάντλησης και συμπερίληψης στο έξυπνο συμβόλαιο όλων των χαρακτηριστικών και των κριτηρίων των κανόνων του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου ώστε να εφαρμοστεί σωστά η συμφωνία.

Νέα μορφή νομικού προσώπου

Η τεχνολογία blockchain πέρα από την λειτουργική της εφαρμογή στην ψηφιακή διακυβέρνηση των ήδη υπαρχόντων εταιρικών μορφών και σχημάτων καθιερώνει η ίδια μια νέα μορφή νομικού προσώπου. Αυτό το νέο νομικό πρόσωπο που διαμορφώνεται ονομάζεται «αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός» (DAO) και ο τρόπος λειτουργίας του από το καταστατικό του έως την κάθε του συναλλαγή αποτυπώνονται σε έξυπνα συμβόλαια blockchain. Η αποκεντρωμένη μορφή του DAO και η ταυτόχρονη ύπαρξή του σε αμέτρητους υπολογιστές ανά τον πλανήτη, θέτει σειρά ζητημάτων για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο σχετικά με την κατά τόπον αρμοδιότητα και την έδρα του, το δίκαιο που τον διέπει και τον νομικό του χαρακτηρισμό κ.α.

Εξαγορές – Συγχωνεύσεις – Νομικοί έλεγχοι

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένες νομικές υπηρεσίες και κυρίως στον τομέα των νομικών ελέγχων είναι ήδη πραγματικότητα σε χώρες με Κτηματολόγιο και ψηφιακά αρχεία και μητρώα εταιρειών. Ειδικά ο νομικός έλεγχος μεγάλων συναλλαγών όπως η συγχωνεύσεις μεγάλων επιχειρηματικών οργανισμών, χάρη στους αλγορίθμους, οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν χιλιάδες έγγραφα με ακρίβεια εκμηδενίζει τον χρόνο και την αβεβαιότητα.

Με πρόσφατη απόφασή του Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε δεκτή τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο νομικού ελέγχου, παρά την αντίθετη γνώμη του αντιδίκου.

Η χρήση της τεχνολογίας blockchain, θα αυτοματοποιεί πλήρως τη διαδικασία ενός νομικού ελέγχου αλλά και γενικότερα του ελέγχου της οικονομικής και λογιστικής κατάστασης μίας εταιρείας καθώς σύμφωνα και με όσα αναπτύχθηκαν ανωτέρω αυτομάτως θα καταχωρούνται όλες οι πράξεις εταιρικής διακυβέρνησης, οι συναλλαγές, οι λογιστικές καταχωρήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών στο ληξιαρχείο του blockchain και από εκεί θα επιβεβαιώνονται κάθε φόρα που θα είναι απαραίτητος κάποιος έλεγχος.

Δικονομικά ζητήματα

Από την πλευρά της δικονομίας και της πρακτικής προσέγγισης μιας υπόθεσης σχετιζόμενη με την τεχνολογία του Blockchain προκύπτουν ζητήματα που αφορούν τα αποδεικτικά μέσα και την αναγκαστική εκτέλεση.

Στο πεδίο των αποδεικτικών μέσων θα καταστεί πολύ πιο εύκολη η διασταύρωση στοιχείων και γεγονότων χωρίς την απαραίτητη συμβολή ειδικών και πραγματογνωμόνων. Η απόδειξη για παράδειγμα κάποιου τίτλου κυριότητας, ή μιας συναλλαγής θα αποδεικνύεται εύκολα και γρήγορα, χάρης στην καταχώρισή τους σε μία πλατφόρμα blockchain. Η καταχώρηση αυτή και το βέβαιο της χρονολογίας θα μπορεί να επαληθευτεί από το Δικαστήριο με μια και μόνο προσκόμιση της σχετικής εγγραφής στην εκάστοτε ανοιχτή βάση δεδομένων blockchain.

Αντιστοίχως θα περιοριστεί η ανάγκη για προσφυγή και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Και αυτό γιατί η εκπλήρωση των συμβατικών όρων ενός έξυπνου συμβολαίου για παράδειγμα όταν θα πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί θα είναι αυτόματη χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός.

Έχετε απορίες σε κάποιο νομικό ζήτημα;

Ζητήστε τη βοήθεια από τους ειδικούς

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ